fbpx

Арганово масло, чували ли сте за него? Знаете ли защо е наричано “течното злато” и се спряга като ключът, който ще ви разкрие тайните на красивата кожа? Аргановото масло е една от онези съставки, които срещате често в различни продукти, четете за него в различни статии и въпреки това все още нямате представа защо всъщност е толкова страхотно. И ние сме тук, за да променим това.

Прякорът на чудодейното масло произлиза не само от кехлибарения му цвят, но също така и заради многобройните благоприятни ефекти, чрез които действа на кожата ни. А те са наистина впечатляващи. В следващите редове ще ви запознаем с голяма част от тях. 

Ползи на аргановото масло за нашата кожата

Арганово масло и антиейдж ефект

Аргановото масло отдавна се използва като средство против стареене. Можем да кажем, че последните проучвания по тази тема доказаха това твърдение. Изследователите установиха, че комбинация от орално и козметично арганово масло води до значително повишаване на еластичността на кожата и се приема като ефективно средство против стареене.

За да постигнете добри ефекти, прилагайте редовно арганово масло директно върху кожата, можете да го прилагате и като перорална добавка или и двете.

Намалява омазняването на кожата

Някои от нас имат естествено мазна кожа и често се стараят да се отърват от мазния блясък, който може да се появи. Благодарение на способността на аргановото масло за намаляване на себума, то може да помогне за намаляване на общия себум и съответно да намали омазняването на кожата.

Едно проучване установи, че прилагането на крем два пъти дневно, съдържащ арганово масло, намалява значителната себумна активност и омазняване само за четири седмици.

Предпазва от увреждане от слънцето

Мароканските жени отдавна използват “течното злато”, за да предпазят кожата си от увреждане от слънцето. Тази функция на маслото беше доказана от проучване от 2013 г. на Trusted Source.

По време на него се установи, че антиоксидантната активност в аргановото масло е помогнала за защитата на кожата срещу увреждане на свободните радикали, причинени от слънцето. Това означава, че с негова помощ можем да се предпазим от изгаряния и хиперпигментация, а в дългосрочен план можем да предотвратим развитието на рак на кожата, включително меланом, което е забележително!

Овлажнява кожата

Аргановото масло е може би най-често използвано като хидратант и овлажнител. Ето защо често се среща в лосиони, кремове, сапуни и балсами за коса. Може да се прилага локално или да се приема през устата с ежедневни добавки за овлажняващ ефект. Това до голяма степен се дължи на изобилието от витамин Е, който е мастноразтворим антиоксидант и може да помогне за подобряване на задържането на вода в кожата.

арганово масло
Argan oil. Gold of Morocco.

Лекува редица кожни заболявания

Съдържа голям брой лечебни свойства, включително антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. И двете помагат за намаляване на симптомите при редица кожни възпаления като псориазис и розацея.

За най-добри резултати нанесете чисто арганово масло директно върху засегнати от псориазиса зони на кожата. Розацеята може да се лекува най-добре чрез прием на орални добавки.

Аргановото масло лекува акне

Хормоналното акне често възниква в резултат от излишния себум, причинен от различни хормони. Аргановото масло има антисебумни ефекти, които могат ефективно да регулират количествата себум върху кожата. Това може да помогне за лечението на няколко различни вида акне и да насърчи по-гладка и спокойна кожа.

Нанасяйте арганово масло – или кремове за лице, съдържащи арганово масло – директно върху кожата си поне два пъти на ден. Трябва да започнете да виждате резултати след четири седмици.

Лекува кожни инфекции

Една от традиционните употреби на “течното злато” е за лечение на кожни инфекции. Аргановото масло има както антибактериални, така и противогъбични свойства. Това му дава способността да помага за лечение и предотвратяване както на бактериални, така и на гъбични кожни инфекции.

Нанасяйте арганово масло върху засегнатата област локално поне два пъти на ден.

Подобрява заздравяването на рани

Явно антиоксидантите са мощна сила. Силната комбинация от антиоксиданти и витамин Е, открита в аргановото масло, може да се използва за подпомагане на по-бързото зарастване на рани и порязвания. Можете да приемате редовно добавки с арганово масло, за да усетите тази полза в тялото си.

Арганово масло за атопичен дерматит

Атопичният дерматит е често срещано състояние със симптоми като сърбеж, обриви или зачервяване на кожата. Изследванията са установили, че прилагането на арганово масло локално върху засегнатата област може да помогне за лечение на симптомите. Витамин Е и естествените противовъзпалителни свойства, открити в маслото, могат да доведат до успокояващ ефект.

Предотвратява и намалява стриите

Стриите често се появяват по време на бременност и не само, никой не е застрахован от тези неприятни за окото белезникави набраздявания. Проучване от 2016 г. на Trusted Source установи, че кремът, съдържащ арганово масло, подобрява еластичността на кожата и лечението с него помага за предотвратяване на стрии в началото, когато започват да се образуват. 

Нанасяйте арганово масло директно върху засегнатата област,  поне два пъти на ден. Направете това веднага щом подозирате, че може да видите стрии, за да сте сигурни, че ще постигнете най-добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *