fbpx

Етерични масла за вана – време е за релакс! Един от най-добрите начини за релаксация след натоварения и изпълнен с изпитания ден, безспорно е топлата вана в съчетание с успокояваща музика и приглушена светлина. А ако към всичко това прибавите аромата и лечебните свойства на етеричните масла за вана, ви гарантираме, че ще си създадете най-добрата среда за релаксация. И тъй като релаксацията и уханната вана, вървят ръка за ръка, ще ви запознаем с едни от най-добрите етерични масла и техните терапевтични ползи, които ще ви помогнат да успокоите тялото и ума си.

Преди да пристъпим към видовете етерични масла за вана и тяхното лечебно действие, ще споменем някои важни указания за употребата им.

За да приготвите правилно ароматната си вана, без да навредите на вашето здраве, спазвайте няколко прости правила:

  • температурата на водата трябва да бъде приблизително 37-38°С. Ако водата е по-студена, етеричните масла няма да се разтворят, а ако е прекалено топла, те могат да се изпарят прекалено бързо;
  • не добавяйте маслата директно във водата, това може да причини раздразнение на вашата кожа. Предварително разтваряйте етеричните масла в чаша мляко и едва тогава изсипвайте сместа във ваната;
  • не прекалявайте с маслата! Няколко капки са напълно достатъчни. Големите количества етерични масла могат да изгорят вашата кожа или да предизвикат кожно раздразнение.
  • изпитано добра формула е смесването на етерични масла за вани към носещо масло, като жожоба, кокос или бадем. Смесете две унции носещо масло с 15 до 20 капки етерични масла в бутилка или буркан. Разклатете добре, след това разнесете в топлата вода във ваната. 

Кои са най-подходящите етеричните масла за вана?

Лавандулата е често срещана билка, която има широко приложение – от процедури за грижа за тялото и лосиони, до кулинарни изкушения. Когато това масло се добави към ваната, то е чудесно за намаляване на стреса и безпокойството. В миналото пък се е използвало и при главоболие и безсъние.

Иланг-иланг е по-малко известно етерично масло, което е много полезно при стрес и тревожност. За мечтаната комбинация от масло за баня опитайте да смесите иланг-иланг с лавандула, роза или сандалово дърво.

Добавяйки масло от градински чай към ваната си, незабавно ще почувствате как наслоеното напрежение започва да се топи. Тази процедура е много подходяща след напрегнат ден в офиса. Маслото от градински чай се съчетава добре с портокал, лавандула, здравец и сандалово дърво.

Портокаловото етерично масло се получава чрез компресиране на портокалови кори. Някои изненадващи ползи от този добре познат аромат включват мускулна релаксация, намаляване на тревожността и стреса.

Смята се, че етеричното масло от роза успокоява кожата и нервната ви система. Опитайте да комбинирате розово масло с лайка, сандалово дърво или градински чай за истинска релаксация преди лягане.

Ароматът на сандалово дърво най-често свързваме с уханието на парфюм. Трябва да знаем обаче, че лечебните свойства на маслото от сандалово дърво са широкообхватни – лекува от кашлица до лошо храносмилане, дори безсъние! Добавянето на етерично масло от сандалово дърво към вашата баня може да помогне за намаляване на безпокойството и стреса след дълъг ден.

Може да сте запознати с цветето, но знаете ли, че като етерично масло, здравецът може да помогне за намаляване на безпокойството и да намали последиците от безсънието? Това успокояващо етерично масло се сдвоява добре с лавандула за усилване на релаксацията.

Насладете се и на терапевтичните ефекти на етеричното масло от лайка във вашата баня. То ще ви помогне за успокояване на мускулите и елиминиране на безсънието. С мек аромат, маслото от лайка може да се съчетае добре с много други релаксационни масла.

За да усетите още по-силно чудодейните ползи от уханните вани, вдишвайте и издишвайте дълбоко, докато етеричните масла се изпаряват. Приятна релаксация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *