fbpx

Флоралните води определено си заслужават нашето внимание. Наричани още хидрозоли, те имат многобройни приложения и безспорно могат да се включат към нашия ритуал при грижа за кожата.

Така наречените хидрозоли се получават чрез парна дестилация на ароматни растения. Парата извлича ароматните молекули от растението, като същевременно запазва аромата и терапевтичните свойства на растението. И нещо много важно! Те са по-меки от етеричните масла, което ги прави безопасни за употреба върху чувствителна кожа, склонна към розацея.

Ползите от флоралните води

Флоралните води имат забележителни козметични и терапевтични свойства. Те могат да тонизират, стесняват порите, да насърчават заздравяването, да успокояват и освежават. Преди всичко обаче те са чудесни за хидратация на кожата.

Каква е разликата между етеричните масла и флоралните води?

Всичко се свежда до концентрация. За разлика от флоралните води, които се получават чрез смесване на ароматни съединения и вода, етеричните масла се произвеждат директно чрез дестилация на растения (без добавяне на дестилирана вода). По този начин броят на ароматните молекули е значително по-плътен и разтворът е по-мазен, отколкото при флоралните води.Освен това, за разлика от етеричните масла – които могат да се окажат доста мощни и трябва да се използват внимателно – флоралните води са забележимо по-меки и нямат противопоказания.

Каква е разликата между хидролатите и флоралните води?

Флоралните води всъщност принадлежат към хидролатното семейство, което обхваща всички разтвори, които са резултат от дестилацията на смес от ароматни растения и дестилирана вода. 

Флоралните води и влиянието им по пътя към добро здраве и красота

Въпреки че са по -малко мощни от етеричните масла, флоралните води притежават множество свойства. Например, те са предпочитани заради техните успокояващи и пречистващи качества. Етерично масло от мандарина

essential oil

Ето и няколко флорални води, които не са за изпускане. 

Цветна вода от метличина

Поради стягащите си качества, цветната вода от метличина е чудесна за тонизиране на кожата. Тази вода е и идеален съюзник при борбата с торбичките под очите и признаците на умора.

Освен това, цветната вода от метличина насърчава притока на кръв и има противовъзпалителни свойства. Действа идеално при раздразнена кожа и хора, страдащи от розацея.

Розова флорална вода

Розовият хидрозол е с високо съдържание на мастни киселини. Съдържа и висока концентрация на полифеноли, антиоксидантна органична молекула. Това я прави изключително подхранваща за кожата и с мощни свойства против стареене.

флорална вода

Цветна вода от лавандула

Лавандуловият хидрозол се слави със своите пречистващи и регенериращи ползи. Почиства и дълбоко пречиства кожата. В здравословен план той е известен със своите антибактериални свойства. Цветната вода от лавандула помага за намаляване на себума и предотвратяване на пъпки. Освен това може да се използва като допълнение за почистване на малки рани.

Цветна вода от лайка

Основният й актив се крие в способността й да успокоява чувствителните, отслабени и склонни към дефекти кожи. Хидрозолът от лайка също предотвратява кожни реакции, предизвикани от излагане на външни агенти (замърсяване, студ, суша …).

Цветна вода от слез

Благодарение на концентрацията на антоцианини, цветната вода от слез има омекотяващи и успокояващи качества.

Цветна вода от розмарин

Това е най -добрият съюзник за мазна кожа. Високото му съдържание на танин има пречистващи свойства. 

Изборът на подходящата флорална вода за вашата кожа

Съветваме ви да си направите мини проучване, преди да закупите вашата флорална вода. Все пак е хубаво да се уверите, че използвате правилната комбинация от цветна есенция за вашата кожа. Нашият съвет е винаги да гледате отвъд шумотевицата на лъскавите и прекалено рекламирани продукти. Прочетете отзивите на клиентите и попитайте дали можете да закупите проба. Представете си, че инвестирате в скъп продукт и след като се приберете, кожата ви реагира зле на него. Ако работите с доверен козметик например, поискайте неговата препоръка. Той ще ви насочи към флоралната вода, която най-добре ще оправдае нуждите на вашата кожа. Имайте предвид също така, че кожата ви ще се нуждае от различен тип грижи през сезоните.

Последен съвет! Винаги четете съставките на етикета! Предполагаме, че всяка от нас би искала флорална й вода да бъде възможно най -чиста! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *