fbpx

Лавандулата често е спрягана като кралица на лечебните растения и това не е случайно. Маслото от растението има широко приложение за лечение на много и различни заболявания.

Някои проучвания показват, че е ефективно средство при лечение на неврологични нарушения на нервната система. Други изследвания пък сочат, че етеричното масло от растението може да помогне при безсъние, безпокойство и стрес.

Хубаво е да знаете обаче, че има разлика между етерично масло от лавандула и лавандулово масло и ако на етикета на шишенцето не е ясно посочено, че е„ етерично масло “, то това не е етерично масло и не трябва да се използва или третира като такова. Обикновените лавандулови масла са просто парфюм масла, които е малко вероятно да съдържат полезни свойства, които се откриват в етеричните масла от лавандула. 

Кои са най-големите предимства на лавандуловото масло?

* Доказано е, че вдишването на лавандула има успокояващ ефект, което я прави чудесна алтернатива за облекчаване на стреса, безпокойството, депресията и умората. Последните изследвания показват, че масажирането на маслото в слепоочията, челото и шията (особено зад ушите) може да лекува главоболие.

Нощна ароматерапевтична грижа за лице

* Тъй като е природен антисептик, маслото от лавандула почиства и свива порите, с което елиминира бактериите, виновни за появата на възпаление и акне по кожата. Масажът на лицето с него подобрява циркулацията на кръвта, връща руменината на бузите и придава блясък на кожата. Прилагането му върху корема по време на менструалния цикъл пък може да помогне за облекчаване на спазмите.

подхранваща маска за лице с лавандула

*Лавандулата е противовъзпалително средство, така че може да се използва за облекчаване на възпалена и сърбяща кожа, причинена от екзема или ухапвания от насекоми.

* От години лилавото растение се използва и като естествен репелент срещу комари. За целта много хора отглеждат лавандула в градината си или имат саксии на прозорците. Нейният аромат гони кръвопиещите насекоми и подобрява съня.

* Лавандуловото масло е полезно и при респираторни проблеми. С него (няколко капки) се правят инхалации при настинка, синузит, грип. Ароматът освобождава дихателните пътища и успокоява лигавицата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *